Symposion

UDGIVELSESDATO 30-05-2000
FORFATTER Platon
ISBN 9788790030780
FILSTØRRELSE 2,77 MB
FILNAVN Symposion.pdf
Defalske9ere.dk Symposion Image
Sidst denne elskede Platon-dialog udkom på dansk var i 1955, hvor hele 5 oversættere delte opgaven mellem sig, dog uden stilistisk at gennemarbejde teksten og undgå meningsforstyrrende fejl. Ikke desto mindre har den gamle udgave (redigeret af Per Krarup) i knapt et halvt århundrede været den mest anvendte i gymnasiernes oldtidskundskab, men nu er der mulighed for frisk luft under vingerne - formidlet af én oversætter, der efterlever det princip at komme originalteksten så nær som muligt og undlade at pynte på eller smidiggøre tankegangen.Selvom det berømte drikkelag episk og æstetisk udgør en helhed, er denne udgave i indholdsfortegnelsen forsynet med en oversigt over de centrale elementer, så man let kan finde eller genfinde ønskede passager.Indledningen sætter dialogen ind i sin rette eros-sammenhæng, og det tilføjede appendiks med 'hulelignelsen' fra Staten skulle gerne tydeliggøre den idÚlære, som Sokrates' tale har som forudsætning.Et symposium er et drikkelag, og dog er det ikke vinen, der er det afgørende denne dag i 416 fvt., hvor Agathon har inviteret gode venner på besøg, men ophøjet tale om Eros, kærlighedens gud.I dag ville et sådan initiativ ende i en gang mandehørm om sex og kvinder, men dengang var det nok så meget forholdet mellem den modne mand og den smukke dreng, der var erotikkens (og pædagogikkens) omdrejningspunkt. Med Sokrates som drikkelagets centrale skikkelse skifter fokus imidlertid fra kroppens eros til sjælens, dvs. til begæret efter den skønne indsigt, der ligger i ideernes verden. Den sande eros er derfor kærligheden til visdom - filosofia - og Platon (427-347 fvt.) har i Symposium givet den mest forunderlige skildring af kærlighedens mange dimensioner.Dialogen er nyoversat af Niels Henningsen, der til belysning af idÚlæren har medtaget den berømte 'hulelignelse' fra Staten.
DOWNLOAD
LÆS ONLINE

Bogen Symposion blev skrevet den 30-05-2000 af forfatteren Platon. Du kan læse bogen Symposion i PDF, ePUB, MOBI format på vores hjemmeside defalske9ere.dk. Her finder du også andre bøger af forfatteren Platon.

Ulla Nørtoft Thomsen: Platons Symposion

Dialogen Symposion er Platons litterært set mest ambitiøse værk. I flere rammefortællinger refereres et drikkegilde hos digteren Agathon, hvor en række mænd med Sokrates i spidsen tilbringer aftenen med at lovprise og diskutere Kærlighedens væsen. Gæsternes indlæg bliver syv indlæg af stadig større abstraktionsgrad og slutter med Sokrates' referat af den vise kvinde Diotimas ...

Symposion Af Platon , Lydbog - køb bøger online

Uddrag Symposion af Platon Ligesom Platons andre dialoger foregiver Symposion at være en historisk begivenhed. Men teksten er fiktion, idet det berømte drikkegilde skulle have fundet sted i 416 fvt., da Platon var omkring elleve år gammel, og han begyndte først at skrive sine berømte monologer efter ca. 490.

RELATEREDE BØGER

Jackie Arklöv erkände polismorden
Gift folk I
#Minhistorieminmening
Ikke altid kaviar
Mellem dem
Blodbjerget
Lola og vi
Den fremmede
Pjok og Petrine 9 - I dyb sne
Knocked Out By My Nunga-nungas
Saturday Requiem
Gesät ist die Hoffnung - 14 Begegnungen auf dem Kreuzweg Jesu
Sagas spejl
Karl Stegger
Dyret fra skoven
Yarden
The Ugly Duckling
Et finansgeni og andre noveller