De to centraleuropæiske stater Polen og Ungarn er de senere år kommet på kollisionskurs med EU’s kerneværdier. men kampen om hvad centraleuropa er, og skal være, er slet ikke ny.For 100 år siden, da Første Verdenskrig sluttede, var det ikke på forhånd givet, hvordan de gigantiske, centraleuropæiske landmasser skulle organiseres.Burde de være præget af tysk kultur, tysk arbejdsmoral, tysk økonomi og tysk historie, til alles bedste, natürlich, uden smålig skelen til hvad de andre folkefærd måtte mene om det? Eller burde der tværtimod oprettes et bælte af selvstændige, demokratiske bufferstater mellem de to evige aggressorer Tyskland og Rusland, for at bevare freden (og lidt for at få oprettet en selvstændig tjekkoslovakisk stat)? Eller hvad med et gigantisk, polskdomineret, multinationalt rige mellem Østersøen og Sortehavet, ligesom i de gode, gamle dage, for effektivt at stække Rusland og lige så effektivt at styrke Polen?I dag kæmpes der så igen. De liberale ledere i Vest frygter, at regeringerne i Polen og Ungarn gør EU svag og splittet ved at forbryde sig mod de fælles værdier, når det gælder demokrati- og retsstatsopfattelse. I Warszawa og Budapest hævder magthaverne derimod, at de beskytter de ægte europæiske værdier mod det dekadente, homoseksuelle, sekulære, vegetariske, cyklende, migrant- og terroristfyldte Vesteuropa.
Vil du læse Kampen om Centraleuropa-bogen i PDF-format online? Et godt valg! Denne bog er skrevet af forfatter Vibe Termansen. Med webstedet defalske9ere.dk læses Kampen om Centraleuropa online nu så nemt!
Kampen om Centraleuropa af Vibe Termansen | Køb bogen hos ...
Anmeldelse: Centraleuropa - hvor er det? Det er der pænt uenighed om. Uenigheden tog fart efter 1. verdenskrig, da sejrherrerne skulle finde en nyordning af Europa. De splittede det østrig-ungarske kejserdømme og forsøgte sig som - men siden er det lavet om fle...
Kampen om historien | Foredragslisten
Kampen om Centraleuropa. Gads Forlag 2019, 216 sider. 249,95 kr. Af Nils Arne Sørensen, professor SDU. Begrebet "Centraleuropa" har ikke en lang historie i det danske sprog. Skal vi tro ordbøgerne, dukkede det op omkring 1990 - altså lige omkring den kolde krigs ophør.